Köszöntjük Honlapunkon!

INGYENES kutya, macska ivartalanítási akciót szervezünk Hódmezővásárhelyen a Susy Utzinger támogatásával!
30/953 2706, 30/262 0105

 

Gazdája halála miatt került az állatotthonba.
Kicsit félénk, de nagyon kedves, 13 éves, gyönyörű, puli lány.

13 év körüli puli lány szerető Gazdit keres!!!

Utcáról, bolhásan, férgesen, lesoványodva, rettegve kerültek hozzánk. Egy hét alatt ragaszkodó, idegenekkel barátságos, egészséges, jóllakott kutyusok lettek. Két kislány, akik alig 3 hónaposak, szerető, felelősségteljes Gazdájukat keresik!

Állandó lakóink és Gazdikeresők

MIÉRT KELL ÉVENTE OLTATNI A KUTYÁMAT ?

Miért fontos a védőoltás ?

Évente sok kutya betegszik meg, vagy pusztul el olyan fertőző betegségek miatt, amelyeket vakcinázással tartósan meg lehetett volna előzni.

A fertőző betegségeket okozó vírusok és baktériumok nagyon elterjedtek a kutyák között. A nem oltott kutyákra óriási veszély leselkedik, hogy megbetegszenek és elpusztulnak parvovírus okozta bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirosis vagy kennel köhögés következtében.

 • Tény, hogy a fertőző betegségek esetében a megelőzés a legfontosabb, hiszen számos betegség következményét gyógykezeléssel már nem tudjuk megszüntetni. Amikor a kutya már megbetegedett, a tüneteket súlyos költségek árán valamennyire enyhíteni lehet, de ez nem mindig jár sikerrel. A kutya vakcinázása a tulajdonos felelőssége, mivel a nem oltott kutyák fertőzési forrást jelentenek a többi kutya számára is.

Hogyan működik a vakcina ?

 • A vakcinában található gyengített vagy elölt mikroorganizmus aktiválja a szervezet saját védelmi rendszerét és ezáltal a szervezetben védőanyagok, ellenanyagok képződését serkenti. Ezek az ellenanyagok védik meg a fertőző betegségek ellen a kutyát. Ezt a védelmet nevezzük immunitásnak.

A vakcinákról

 • szopornyica,  

 • parvovírusos bélgyulladás,  

 • coronavírusos bélgyulladás,  

 • fertőző májgyulladás,  

 • leptospirosis,  

 • kennel köhögés.

 • Az általunk használt oltóanyagok hatékony és biztos védelmet nyújtanak a következő betegségekkel szemben

 

 

 

SZOPORNYICA

 

A kutyák szopornyicája gyakran halállal végződő megbetegedés, amely főleg fiatal kutyákban és a nem vakcinázott állatokban fordul elő.

Ha kutyánk fertőzött állattal találkozik, a vírusokat belélegzéssel kapja meg. Magas láz, a szem és az orr váladékozása, száraz köhögés és hasmenés jellemzi a betegséget, melyet kiszáradás, súlycsökkenés és idegrendszeri tünetek követhetnek. A szopornyica nagyon súlyos megbetegedés, mivel kevés kutya éli túl és maradandó idegrendszeri elváltozásokat okoz. Bővebb infó

 

PARVOVÍRUSOS BÉLGYULLADÁS

Hazánkban a kutyák parvovírusok okozta megbetegedése az 1980-as évek elején jelentkezett. A fiatal kutyákra gyakran halálos megbetegedés gyorsan elterjedt az országban. A fertőzés a beteg kutyával, vagy annak bélsarával történő érintkezés során terjed. A vírus több hónapig képes a környezetben túlélni. Ez azt jelenti, hogy cipőnkkel és más tárgyakkal a lakásba is be tudjuk a veszélyes vírusokat vinni. Így azok a kutyák is fertőzésnek vannak kitéve, melyeket csak a lakásban tartunk és nem viszünk utcára. A betegség súlyossága az életkortól függ. A kutyák valamennyi életkorban fertőződhetnek, de a betegség a fiatal kutyákra sokszor halálos, mivel lázzal járó, véres, bűzös hasmenés súlyos kiszáradást eredményez. A parvovírus a bélbolyhokat támadja meg, így azok nem tudnak újraképződni. Bővebb információ

 

CORONAVÍRUSOS BÉLGYULLADÁS

A coronavírusok okozta bélgyulladás kórokozója a városi kutya populációban nagyon elterjedt. Ha a coronavírusos fertőződés a parvovírussal egyidőben történik, a kutya bélrendszere olyan súlyosan károsodik, hogy az állat elpusztul. Bővebb infó

 

FERTŐZŐ MÁJGYULLADÁS

A kutyák fertőző májgyulladása nagyon ragályos vírusos megbetegedés. A betegség fertőzött kutyákkal való érintkezés útján terjed és súlyos májkárosodást okoz, de a vírus a légzőszerveket is megbetegíti. A betegség olyan súlyos, hogy amikor megállapításra kerül, a kutya gyakorlatilag menthetetlen. Ezért nagyon fontos a betegség ellen védőoltásokkal történő védekezés. A védőoltások segítik a vírus elterjedésének csökkentését a kutya populációban, mert a betegséget túlélt kutyák a vírust tünetmentesen hordozzák, és így nagy veszélyt jelentenek a nem oltott kutyákra. Bővebb infó

 

LEPTOSPIROSIS

A leptospirosis olyan fertőző betegség, amely elsődlegesen a májat és veséket károsítja. A betegség a fertőzött kutyák vizeletével történő érintkezés során terjed, például fák törzsén, lámpaoszlopon maradt vizelettel. Súlyos esetben a betegség elhullással jár, vagy súlyos vesekárosodás marad vissza, amely következményeként az állat később szintén elpusztul. A leptospirosis az emberre is nagyon veszélyes, ezért igen fontos, hogy kutyánkat védőoltással védjük a fertőzés ellen. Bővebb infó

KENNEL KÖHÖGÉS

A kennel köhögés akkor jelentkezik, amikor több kutya van együtt, például tenyészetek, kiállítások esetében. A köhögéssel járó légúti tünetek kialakításában számos kórokozó vesz részt, leggyakrabban a parainfluenza vírus, adenovírusok és a szopornyica vírusa is. A fertőződés száraz, erős köhögéssel és orrfolyással indul, azonban a kórképet egyéb kórokozók súlyosbíthatják. Védőoltással kutyánkat a betegségtől megóvhatjuk.

 

A kölyökkutyák védőoltása

 • A kölyökkutya alapimmunitásának létrehozásához 7-8 hetes kortól kezdve valamennyi fertőző betegség ellen oltást kell kapnia. Hiszen az anyától a tejjel felvett ellenanyagok szintje egyre csökken. Ezek a védőoltások a kölyköknél csak akkor hatékonyak, ha megismétlésre kerülnek, hogy a szervezet memória-sejtjei jól rögzítsék azt. Állatorvosa tájékoztatja Önt a kutyus számára szükséges valamennyi oltásról és arról, hogy meddig nem érintkezhet más kutyákkal, azaz nem mehet ki utcára. Az állatorvos a védőoltásokat oltási könyvbe írja be, hogy nyomon lehessen követni, milyen fertőző betegségek ellen védett az állat. Ez nagyon fontos dokumentum, a kötelező veszettségoltásokat is tartalmazza és kiállítások, utazások esetén az állat egészségi állapotának igazolására szolgál.

Felnőtt kutyák védőoltása

 • A kölyök állatok alapoltásokkal szerzett védettsége nem tart egész életükön át. A védőoltásokat évente egyszer ismételni kell, hogy a felnőtt biztosan védett legyen a fertőző betegségek ellen. Az évi ismétlő oltások emlékeztetik, felfrissítik a kutya immunrendszerét. Az ismétlő oltások azért is fontosak, mert az állatorvos ellenőrizni tudja kutyánk egészségi állapotát.

Utazás a kutyával

 • A határon történő átlépéshez a kutyának az egészségéről szóló hatósági állatorvosi igazolásra és érvényes oltási könyvre van szüksége. Bővebben az EU-s állatútlevélről. Az utolsó oltás az utazás előtt legalább két héttel történjen, mert a megfelelő immunállapot kialakításához legalább ennyi időre van szükség.

Mi a teendő, ha a kutya kölyökkorában nem kapott oltásokat, vagy az

   évi védőoltást nem kapta meg ?

 • Azonnal kérdezze állatorvosát, mert a fertőző betegségek kórokozói nagyon elterjedtek a környezetben. Az oltások elhagyása veszélyezteti kutyája és a többi kutya egészségét !

A védőoltások és a paraziták elleni kezelés

 • A kölyök állatok nagyon gyakran születnek parazitákkal fertőzötten. Ha szervezetükben paraziták vannak, akkor az alapoltásokra nem tud megfelelő immunválasz kialakulni. A vakcinák nagyobb védelmet tudnak biztosítani a parazitáktól mentes kölyök állatokban !

Orsóférgesség

 • A kölyökkutyák orsóféreggel már a méhen belül fertőződhetnek, majd a megszületést követően a tejjel veszik fel a lárvákat.

  A féregpetéket az újszülöttek felvehetik egymás, és anyjuk bélsarából is. Ezért valamennyi újszülött kölyökkutyát potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni. Az orsóféreg az embert is megfertőzi: az állat simogatásakor peték kerülhetnek a kezünkre, szánkba. Az orsóférgek kisgyerekben a lárvavándorlás során allergiát, sőt vakságot is okozhatnak !

  Védekezés: A kölyök állatot 6 hetes korig kéthetente kezeljük féregtelenítő pasztával, majd kezeljük féregtelenítő tablettával vagy bőrre cseppenthető (spot on) gyógyszerekkel rendszeresen (negyedévente), mivel a felnőtt állatok a környezetből bárhol felvehetik a féregpetéket, lárvákat.

Bolhásság

A bolhák irritálják a kölyök állatokat, csípésük nyomán allergiás bőrgyulladás is kialakulhat, valamint egy hazánkban igen elterjedt galandférgesség (dipylidium) terjesztői is egyben. Elpusztításuk nem elegendő csak az állaton, mivel ott a bolha populáció csupán 5%-a él kifejlett bolhaként. A többi 95% az állat környezetében, fekvőhelyén, a lakásban, a szőnyegben, mint pete, lárva és báb fejlődési alakokban található.

 • Védekezés: Manapság többféle modern készítmény áll rendelkezésünkre a bolhák elleni hatékony védekezésben (spray-k, cseppek, nyakörvek, stb.), melyek elpusztítják a kifejlett bolhát az állaton, megölik a petéket és lárvákat az állat környezetében és akár több hónapig is megvédik kedvencünket az újrafertőződéstől.

50%

Pete 35%

Lárva 10%

Báb 5%

Bolha

 

 

AZ EGYETLEN MEGOLDÁS KUTYÁNK ÉS CSALÁDUNK

EGÉSZSÉGÉNEK BIZTOSÍTÁSÁHOZ

AZ ÉVI RENDSZERES VÉDŐOLTÁSOK ALKALMAZÁSA !

 

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről!!!!

Az Országgyűlés

- annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége,

- elismerve azt a megkülönböztetetten nagy értéket, amelyet az állatvilág egésze és annak egyedei jelentenek az emberiség számára,

- kifejezve azon szándékát, hogy Magyarország tevékeny módon részt vállaljon az állatok védelme és kímélete érdekében kifejtett nemzetközi erőfeszítésekből,

az állatok ésszerű védelmének és kíméletének biztosítása érdekében az alábbi törvényt alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A törvény célja

1. § E törvény célja, hogy elősegítse az állatvilág egyedeinek védelmét, fokozza az emberek felelősségtudatát az állatokkal való kíméletes bánásmód érdekében, valamint meghatározza az állatok védelmének alapvető szabályait.

 

                          1%

Az adójából kidobott kisállatokat ment meg!

 

Hódmezővásárhelyen Régi Kishomokon 25 éve működő állatotthon (13 éve alapítványként jelenleg 92 kutyussal és 52 cicával) egyetlen anyagi forrása az Önök által felajánlott adó 1%-a! Ezért számítunk támogatásukra 2014-ben is, hogy az állatotthon jelenlegi- és leendő lakói részére továbbra is biztosítani tudjuk a megfelelő orvosi ellátást és szükséges táplálék mennyiséget, továbbá, hogy önálló területen tudjunk számukra állatotthont biztosítani az életben maradásért.

Az 1%-ot az alábbi adószámra várjuk:

        18469563-1-06

            Köszönjük!

Segítsen személyi jövedelemadója 1%-ával a kisállatokon!

Az Kisállatokért és Környezetért Alapítvány 2002-től kezdve tudja fogadni az 1%-ot. Mindenki, aki személyi jövedelemadót (SZJA) fizet, felajánlhatja adója 1%-át egy közhasznú civil szervezetnek, további 1%-át egy egyháznak. Ez semmibe sem kerül, csak egy kis odafigyelésbe.

Kérjük, adóbevallásakor gondoljon ránk, adja 1%-át az Kisállatokért és Környezetért Alapítványnak. Ezzel többek közt az elkóborolt, kitett, gazdátlan, majd általunk befogadott kutyák, és macskák gondozását, később új gazdihoz kerülését támogatja. Ha elégedett a munkánkkal, és egyetért céljainkkal, kérjük, ajánlja fel nekünk az 1%-át.

* Aki a munkáltatójának adja le a nyilatkozatát, annak a munkáltató által kijelölt időpontig kell odaadnia a nyilatkozatot, de idén is igaz, hogy ha valaki ezt elfelejti, vagy kicsúszik valamelyik határidőből, akkor május 20-ig bárki elküldheti egy külön borítékban is a nyilatkozatot.

* A kedvezményezett adószámát az adócsomag részét képező adatlapon, perforált íven kell feltüntetni, vagy a külön nyilatkozatot egy normál borítékba kell beletenni. Amit a rendelkező nyilatkozatra rá kell írni, ha nekünk kívánja adni adója 1%-át:
 

A kedvezményezett adószáma: 18469563-1-06.

Kényelmesebbeknek előre kitöltött rendelkező nyilatkozat letölthető innen.
 

FONTOS!

A rendelkezése csak akkor érvényes és teljesíthető, ha a nyilatkozaton a kedvezményezett adószámát, a borítékon pedig az ÖN NEVÉT, LAKCÍMÉT ÉS AZ ADÓAZONOSÍTÓ JELÉT pontosan tünteti fel.

 

Hírlevél

Hírlevélre való feliratkozás